Транспарентност ради боље доступности услуга за грађане

21. јула 2022.

Центар за социјални рад „Колубара” у Ваљеву има јавна овлашћења и преко целе године ради програме збрињавања становника којима је неопходна социјална брига.

Током читаве године пружају помоћ у виду новчаних социјалних давања, једнократних и посебних помоћи, као и по службама, међу којима је старатељство деце и одраслих, затим хранитељство деце и смештај у домове. Реч је о целогодишњим актуелним програмима које реализује Центар за социјални рад из Ваљева.

Новина је да су већ дуже укључени у различите пројекте, а релативно недавно је почело остваривање пројекта „Услуге у заједници” који спроводе у сарадњи са организацијом ГИЗ. Као један од учесника, Центар за социјални рад из Ваљева добио је бесплатан сајт, наводи директорка, Катарина Милићевић, дипломирана правница.

„Сајт смо имали до 2010. године, тако да смо, након 12 година, покренули нови сајт csrvaljevo.org.rs преко ГИЗ-а.

Ту сада имамо много информације које су суграђанима неопходне. Како се остварује једнократна, како посебна новчана помоћ, како туђа нега, како да аплицирају, а могу и преко сајта.Ту је и наша Интернет страница и адреса. Сви могу да питају. Они који знају, то могу путем Интернета тако да не морају да долазе. Такође, могу нас пронаћи и путем телефона. Односно, на новом сајту имају сви наши основни контакт подаци.

Морамо бити транспарентни и на том сајту мора бити доступно све чиме се бавимо и које су актуелности. Мислим да наш народ мора, на једноставан начин, да дође до тих информација.

Међутим, то није доступно баш свима, као што је старије становништво на селу. Али, постоји неко други ко може то да им објасни и помогне, као што је млађе становништво на селу јер већина има Интернет и на телефону. Значи, може и комшија да им помогне тако што ће видети шта све треба од документације, па ће прикупити, па ће позвати телефоном неког од нас. Хтели смо да се приближимо што више народу, да будемо доступнији, зато што је Центар за социјални рад јавни сервис у служби грађана. Ми смо овде због становника”, назначава директорка, Катарина Милићевић поводом веће приступачности и новог сајта Центра за социјални рад, покренутог пре непуних месец дана.

Истовремено, Центар за социјални рад из Ваљева припрема нови пројекат у погледу повратника, односно домаћег становништва које се враћа из иностранства.

„То је пројекат УНДП-ја везано за повратнике и Центар за социјали рад ће, свакако, ту имати запажену улогу јер сам презентовала права и услуге које већ имамо на територији Града Ваљева и молила да се оснује један центар за повратнике, чије би седиште био Центар за социјални рад и где би мали потпуну базу података и евиденцију повратника и где би основали мобили тим који би мултисркторски помагао повратницима.

Дакле, на једном месту би добили информацију шта све могу да користе на територији Града Ваљево.

Ми ћемо имати још једну зграду социјалног становања у Новом Насељу код цркве и исто ће бити расписан јавни позив. Требало би да и тај нови објекат има 20 смештајних јединица”, назначава директорка и појашњава да ће јавни позив бити истакнут и на сајту Града Ваљево јер је Градска управа носилац тог пројекат, а биће истакнут и на новом сајту Центра за социјални рад.

У наредних месец дана треба да буду доступне информације у погледу почетка изградње новог објекта у Новом Насељу.

Потом, и информације на основу којих се угрожено становништво може пријављивати, по основу националних мањина, самохраних родитеља и жена жртава насиља.

„Тако да све особе у потреби, уз дате критеријуме, могу се пријавити. Биће оформљена комисија која ће проценити све приспеле пријаве.

Но, прво да добијемо почетну документацију која се тиче зграде, да се добије грађевинска дозвола и да почне грађевински процес.

Зграда ће бити грађена из средстава Европске уније, уз обавезу Градске управе Ваљево да обезбеди учешће у виду парцеле, обезбеђивања неопходних дозвола и прикључака, а све остало је из средстава ЕУ”, каже Катарина Милићевић, уз напомену да ће ту сместити домаће становништво којем је неопходан кров над главом.

„Ту ће бити и неко од нас из Центра за социјални рад јер знамо све те породице. Моје мишљење је да ту треба да буде и неко из цивилног сектора јер представници невладиних организација, такође са свог становишта могу да сагледају целокупну ситуацију. Имају специфичан приступ нашим корисницима, али са другачијег становишта сагледавају проблеме и сарадња је веома делотворна”.

Истовремено, назначава да је Центар за социјални рад „Колубара” из Ваљева 6. јуна поднео Захтев са предлозима за измене Одлуке о социјалној заштиити Граду Ваљеву.

„Имали смо доста предлога за измене и сада нас очекује разговор са Градском управом и детаљније образлагање свих предлога. Подношењу Захтева смо приступили ради стварних потреба наших корисника и на основу свега онога што нас кочи у раду са нашим корисницима.

Рецимо, ми видимо да се поједини наши суграђани налазе у веома тешкој ситуацији и нпр. за једнократне помоћи цензус је 18 хиљада динара. Ако породица има толико примање – не може остварити једнократну помоћ. Ми имамо случајеве где наши корисници имају и 20 хиљада динара, а налазе се у безизлазној ситуацији.

Ми смо овде да помогнемо, да видимо како да будемо хуманији. Због тога смо поднели Захтев за промену Одлуке јер то треба да је у служби народа”, наглашава Катарина Милићевић, директорка Центра за социјални рад из Ваљева.

„Сви радници Центра за социјални рад у Ваљеву су се ангажовали у погледу подношења предлога, тако да је и служба рачуноводства назначила да важећа Одлука о помоћи у кући, коју корисници примају у новцу и износи 25% од градске зараде из претходног месеца. Међутим, тај статистички податак бива доступан тек након месец или два, па и исплаћивање те врсте помоћи корисницима бива доступно тек након пар месеци.

То је само један од примера који је подстакао све запослене у ваљевском Центру за социјални рад да поднесу предлоге за измену Одлуке, како би убрзали пружање помоћи корисницима и грађанима, када им је таква врста помоћи заиста неопходна”, закључује директорка Центра за социјални рад, Катарина Милићевић.

Текст је припремила редакција objektiva.rs у оквиру пројекта
„Живот социјално осетљивих популација становништва”
подржаног од стране Града Ваљева

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19
ЕУ за тебе

Календар

Септембар 2022

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Events for 1 Септембар
Нема догађаја
Events for 2 Септембар
Нема догађаја
Events for 3 Септембар
Нема догађаја
Events for 4 Септембар
Нема догађаја
Events for 5 Септембар
Нема догађаја
Events for 6 Септембар
Нема догађаја
Events for 7 Септембар
Нема догађаја
Events for 8 Септембар
Нема догађаја
Events for 9 Септембар
Нема догађаја
Events for 10 Септембар
Нема догађаја
Events for 11 Септембар
Нема догађаја
Events for 12 Септембар
Нема догађаја
Events for 13 Септембар
Нема догађаја
Events for 14 Септембар
Нема догађаја
Events for 15 Септембар
Нема догађаја
Events for 16 Септембар
Нема догађаја
Events for 17 Септембар
Нема догађаја
Events for 18 Септембар
Нема догађаја
Events for 19 Септембар
Нема догађаја
Events for 20 Септембар
Нема догађаја
Events for 21 Септембар
Нема догађаја
Events for 22 Септембар
Нема догађаја
Events for 23 Септембар
Нема догађаја
Events for 24 Септембар
Нема догађаја
Events for 25 Септембар
Нема догађаја
Events for 26 Септембар
Нема догађаја
Events for 27 Септембар
Нема догађаја
Events for 28 Септембар
Нема догађаја
Events for 29 Септембар
Нема догађаја
Events for 30 Септембар
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.