Одржана уводна конференција пројекта „Мој нови дом – Побољшање стамбене подршке и бољи услови живота у граду Ваљеву“

5. децембра 2022.

Данас је одржана уводна конференција пројекта „Мој нови дом – Побољшање стамбене подршке и бољи услови живота у граду Ваљеву“, што је била одлична прилика да се представе циљеви, кључне активности и очекивани резултати пројекта, који ће допринети побољшању стамбене подршке и мерама активне инклузије за социјално осетљиве друштвене групе, припаднике ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља и младе који излазе из система социјалне заштите.

Уводна конференција

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић је поздравио све присутне, захвалио се донаторима и сарадницима и нагласио да ће Град Ваљево и у наредном периоду кроз средства ии буџета и друге пројекте посебну пажњу посветити унапређењу стамбене подршке и мерама активне инклузије за маргинализоване и друштвено осетљиве групе.

Уводна конференција

„Велика ми је част и задовољство што данас могу све да вас поздравим и да отворим ову конференцију поводом реализације пројекта „Мој нови дом – Побољшање стамбене подршке и бољи услови живота у граду Ваљеву“, пројекта који свима нама много значи, а нарочито припадницима маргинализованих и друштвено осетљивих група у нашој заједници, који немају решено стамбено питање и који живе у тешким стамбеним условима, односно који нису трајно или адекватно стамбено збринути. Управо из разлога великих стамбених потреба друштвено осетљивних група, Град Ваљево је и конкурисао за средстава Европске уније, заједно са Центром за социјални рад и Центром за интеграцију Рома Ваљево. Кроз пројекат ће бити обезбеђена стамбена подршка кроз изградњу, дозволама за коришћење 20 станова за осетљиве друштвене групе, припаднике ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља и младе који напуштају систем социјалне заштите, а који нису трајно или адекватно стамбено збринути.

Уводна конференција

Станови ће бити изграђени у Новом насељу у Ваљеву. Свим корисницима којима је обезбеђена стамбена подршка, обезбеђују се и комплетне мере активне инклузије, са циљем њиховог оснаживања и енвентуалног изласка из система социјалне заштите. Мере активне инклузије укључују услуге запошљавања, социјанле заштите, образовања, здравствене заштите и социјалног оснаживања“, поручио је градоначелник Гојковић.

Према његовима речима, Град Ваљево је већ дуги низ година један од најбољих примера у Србији у погледу развијености социјалних услуга и значајна буџетска средства опредељују се за социјалну подршку и пројектне програме.

Уводна конференција

„О томе сведоче бројна признања и похвале од представника државе и домаћих и међународних организација. Град Ваљево има изузетно развијен цивилни сектор, а са друге стране, администарација града Ваљева је показала веома висок капацитет у реализацији захтевних пројеката и програма, као и подршци инклузије Рома и других маргинализованиох група на локалном нивоу. Такође, у граду Ваљеву је успостављена дугогодишња сарадња између представника заједнице, цивилног сектора и локалних институција и кроз овај пројекат Град показује да је средина која афирмише толеранцију, поштовање људксих права, бригу за осетљиве друштвене групе и солидарност. Кроз овај пројакт, Град Ваљево пружа подршку нашим суграђанима, чији су животни услови отежани услед сиромаштва и неједнаких шанси за пристојан живот.

Желео бих да се захвалим Европској унији, која је обезбедила значајна финансијска средства, као и Канцеларији УН за пројектне услуге УНОПС, која спроводи програм подршке ЕУ, социјалног становања и активној инклузији, а са којом заиста имамо одличну сарадњу. Користим прилику још једном да им се захвалим што су нас подржали на овом пројекту и сигуран сам да ћемо и у будућности на многим другим пројектима који се буду отворили конкурисати и да ћемо имати одличну сарадњу. Захваљујем се наравно и сарадницима који су писали овај пројекат, као и пројектном тиму који ради на његовој имплементацији. Град Ваљево ће и у наредном периоду кроз буџет и друге пројекте посебну пажњу посветити унапређењу стамбене подршке, мерама активне инклузије за маргинализоване и друштвено осетљиве групе, како би њихови стамбени услови били унапређени и како би се унапредио квалитет њихов живота, а како би наш Град и цела заједница биле боље и квалитетније место за живот“, реако је градоначелник.

Уводна конференција

Пројекат „Мој нови дом – Побољшање стамбене подршке и бољи услови живота у граду Ваљеву“ спроводи Град Ваљево у партнерству са Центром за социјални рад „Колубара“ Ваљево и Центром за интеграцију Рома Ваљево. Овај пројекат спроводи се у оквиру програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији“ који финансира Европска унија, а имплементира Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). Укупна вредност пројекта износи 949.745,28 евра, од чега је донација Европске уније 704.450,00 евра.

Уводна конференција

„Ово је велика ствар за наш Град, као и за социјалну политику нашег града. Као што знате, ускоро креће да се гради зграда социјалног становања, имаћемо 20 стамбених зајединица, 12 је намењено за ромске националне мањине, четири за жртве насиља и још четири стамбене јединице су намењене за децу која излазе из хранитељских породица. Као што знате, Град Ваљево је пре две године увео услугу СОС телефон за жене жртве насиља у породици, тако да је ово још један вид пројекта подршке женама жртвама насиља. Ово је велика ствар за наш Град и овим путем желим да се захвалим нашим донаторима, пре свега Европској унији, а и нашим партнерима Центру за социјални рад и Центру за интеграцију Рома, који су дали свој максимум да би овај пројекат данас почео“, нагласио је Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

Као што је већ речено, кроз овај пројекат биће обезбеђена стамбена подршка кроз изградњу и доделу на коришћење 20 станова за осетљиве друштвене групе: припаднике ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља и младе који напуштају систем социјалне заштите, а који нису трајно и/или адекватно стамбено збринути. Рок за завршетак радова је 300 календарских дана, а корисници ће бити изабрани путем јавног позива који је расписан пре неколико дана и који је отворен до 26. децембра 2022. године.

Уводна конференција

„Пројекат се спроводи у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“, које финансира ЕУ, а имплементира Канцеларија УН за пројектне услуге УНОПС. До сада је урађено већ доста тога везано за припремне активности за увођење извођача радова у посао и управо смо јутрос увели изабраног извођача у посао и радови већ крећу наредних дана. Општи циљ пројекта је повећање социјалног укључивања управо тих друштвено осетљивих социјалниг група, које се суочавају са сиромаштвом и које немају адекватно или трајно стамбено решење. Пројектом је предвиђена изградња 20 стамбених јединица, корисници ће бити изабрани путем јавног позива, а пројекат поред стамбене подршке, обезбеђује и комплементарне мере активне инклузије за све изабране кориснике. Тако ће сви корисници којима ће бити обезбеђена стамбена подршка добити и подршку у виду основног намештаја и кућних апарата за опремање тих станова. Такође, они ће добити подршку у запошљавању путем њихових исказаних потреба, добиће здравствену подршку путем одговарајућих анализа, прегледа, здравствених савета. Деца корисници програма ће добити едукативну подршку, у погледу стручне подршке, интерактивних радионица или индивидуални рад или подршка у смислу праћења рада и напретка понашња у школи. Обезбеђена је и психо-социјална подршка, јер причамо о посебно осетљивим друштвеним групама, у смислу оснаживања, рада са стручним лицима, у погледу њиховог јачања и социјалних вештина да превазиђу проблеме“, казао је Ненад Бранковић, менаџер пројекта.

Партнер на овом пројекту био је Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево, чија је улога у овом пројекту била од великог значаја.

Уводна конференција

„Улога Центра за социјални рад је била вишеструка. Од саме идеје за пројекат, односно саме идеје које ће категорије бити укључене у овај пројекат. То смо ми кроз разне извештаје и програме рада већ истицали у тим нашим годишњим извештајима и дошли смо до тога да су управо ове три категорије те којима је сада потребна помоћ. Зашто баш сви они? Зато што смо ми из Центра за социјани рад ти којима се корисници прво јављају када имају проблеме и за које мисле да их ми можемо решити. Долазе код нас и ми покушавамо да их решимо, али неке ствари које не можемо, онда решавамо на овај начин. Дакле, овај пројекат је јако добар за све три категорије, јер управо оне спадају у категорије које су јако осетљиве. Ово је идеална прилика да многи од њих добију већ једном свој кров над главом. Што се тиче рада Центра за социјални рад у овом пројекту, морам да истакнем да се рад Центра неће зауставити, дакле ми настављамо да радимо са тим корисницима који буду изабрани. По Одлуци о социјалној заштити у граду Ваљеву, управни одбор Центра за социјални рад управља објектима социјалног становања и ми ћемо даље наставити да радимо са тим категоријам становништва“, рекла је Катарина Милићевић из Центра за социјани рад „Колубара“ Ваљево.

Последњих година, Центар за интеграцију Рома Ваљево је доста радио са Ромима и другим маргинализованим групама, како на запошљавању, тако и на образовању.

Уводна конференција

„Сада имамо пројекат који је везан за становање, а са друге стране пружа једну свеобухватну подршку, која је припадницима ромске националне мањине, тако и осталим циљним групама у пројекту неопходна, како би могли да се интегришу у друштво и како би када сутра буду имали кров над главом могли да обезбеђују себи приходе поред тога шо ће моћи ту да живе. Мислим да је овај пројекат јако важан и ми као Центар за интеграцију Рома видимо у граду Ваљеву велику подршку, јер без њих и без Центра за социјални рад ми не бисмо ни могли као партнери да учествујемо на овом пројекту и драго нам је што они препознају како проблеме ромске заједнице, тако и проблеме осталих циљних група. Надам се да је ово само један почетак пројеката и надам се да ћемо га успешно реализовати и да ће их бити много више“, нагласила је Марија Весић, председница Центра за интеграцију Рома Ваљево.

Уводна конференција

Циљ овог пројекта је повећање социјалне укључености жена и мушкараца, девојчица и дечака који сe суочавају са сиромаштвом и социјалном искљученошћу, омогућавајући им да живе достојанствено и активно учествују у друштву. Специфични циљеви се односе на подршку социјалној инклузији и побољшању услова живота Рома и других осетљивих друштвених група кроз стамбену подршку, као и на подршку социјалном укључивању Рома и других осетљивих друштвених група у друштво кроз активне мере социјалне инклузије.

Vest preuzeta sa sajta leparecvaljeva.rs

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19
ЕУ за тебе

Календар

Јун 2023

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Events for 1 Јун
Нема догађаја
Events for 2 Јун
Нема догађаја
Events for 3 Јун
Нема догађаја
Events for 4 Јун
Нема догађаја
Events for 5 Јун
Нема догађаја
Events for 6 Јун
Нема догађаја
Events for 7 Јун
Нема догађаја
Events for 8 Јун
Нема догађаја
Events for 9 Јун
Нема догађаја
Events for 10 Јун
Нема догађаја
Events for 11 Јун
Нема догађаја
Events for 12 Јун
Нема догађаја
Events for 13 Јун
Нема догађаја
Events for 14 Јун
Нема догађаја
Events for 15 Јун
Нема догађаја
Events for 16 Јун
Нема догађаја
Events for 17 Јун
Нема догађаја
Events for 18 Јун
Нема догађаја
Events for 19 Јун
Нема догађаја
Events for 20 Јун
Нема догађаја
Events for 21 Јун
Нема догађаја
Events for 22 Јун
Нема догађаја
Events for 23 Јун
Нема догађаја
Events for 24 Јун
Нема догађаја
Events for 25 Јун
Нема догађаја
Events for 26 Јун
Нема догађаја
Events for 27 Јун
Нема догађаја
Events for 28 Јун
Нема догађаја
Events for 29 Јун
Нема догађаја
Events for 30 Јун
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.