Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево започео заједничку сарадњу потписивањем протокола са Канцеларијом за младе. Кампања о интернету у модерно доба под слоганом „Ниси сам!“

17. Мај 2023.

Шта је дигитално насиље или насиље на интернету?

Под дигиталним насиљем се подразумева коришћење дигиталних технологија (тј. мобилних телефона и интернета) са намером да се особа на коју је насиље усмерено повреди, понизи и узнемири, као и да јој се нанесе нека штета. Дигитално насиље подстиче групну мржњу, узнемиравање, праћење, урушавање приватности, вређање на било којој основи, као и ширење непримерених и увредљивих коментара на рачун друге особе.

Kaмпања под називом „Ниси сам!“, започета је у априлу 2022. године организовањем трибине у Центру за културу Ваљево. Након тога, мотивисана својим искуством, Ивана Петарић, је покренула кампању од дигиталном насиљу чији је циљ откривање младих који трпе интернет насиље. Како се млади најлакше и најпре повере својим вршњацима или некоме ко им је на неки начин близак, некоме ко је прошао исту агонију суочвши се са интернет насињем, него неком стручном лицу (психологу, педагогу, а пракса је показала најкасније родитељима.) Ивана је решила да своје искуство подели са младима и укаже им на важност чињенице да у томе НИСУ САМИ. Како препознати насиље на интернету, како се суочити са том чињеницом и како решити тај проблем, превазићи га и победити сам себе, јесу основна питања на која покушавамо да дамо одговоре држећи предавања на ову тему по средњим школама широм Србије, али и у сарадњи са другим Канцеларијама за младе. То није класичан вид предавања на којем пустите презентацију и покажете статистику. Пре свега, током предавања настојимo да са децом успоставимо један однос поверења и увек добијемo неку повратну реакцију, при чему се оснажи бар једна жртва и открије бар један нови случај насиља на интернету. Жртве насиља на интернету често не пријављују насиље, јер се плаше осуде околине. У сваком случају боље је бити жртва осуде и пријавити насиље, него жртва насиља која трпи. Свакоме може да се деси да буде жртва насиља на интернету. Предавања на тему дигиталног насиља треба да охрабре жртву, да је оснаже да проговори о томе да је жртва, што није увек лако, а циљ саме кампање је управо порука “НИСИ САМ!“

До сада је Канцеларија за младе била у пости Београду, Новом Пазару, Краљеву, Рашки, у Колубарском округу: Убу, Лајковцу, Мионици, Лазаревцу, Љигу али и Лозници и Чачку. Овога пролећа обилазимо градове западне Србије. Још један од циљева кампање јесте смањење насиља, спречавање малолетничког суицида и ширење свести о злоупотреби интернета у модерно доба. Кроз рад на овој кампањи почели смо да откривамо жртве различитог облика насиља , па се тако кампања проширила и на причу о вршњачком насиљу.

Веома је важно младима скренути пажњу на то да не треба да ћуте, крију и трпе дигитално насиље, већ да га препознају и пријаве на време јер увек треба да имају на уму да у томе што им се дешава НИСУ САМИ.

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19
ЕУ за тебе

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Events for 1 Јул
Нема догађаја
Events for 2 Јул
Нема догађаја
Events for 3 Јул
Нема догађаја
Events for 4 Јул
Нема догађаја
Events for 5 Јул
Нема догађаја
Events for 6 Јул
Нема догађаја
Events for 7 Јул
Нема догађаја
Events for 8 Јул
Нема догађаја
Events for 9 Јул
Нема догађаја
Events for 10 Јул
Нема догађаја
Events for 11 Јул
Нема догађаја
Events for 12 Јул
Нема догађаја
Events for 13 Јул
Нема догађаја
Events for 14 Јул
Нема догађаја
Events for 15 Јул
Нема догађаја
Events for 16 Јул
Нема догађаја
Events for 17 Јул
Нема догађаја
Events for 18 Јул
Нема догађаја
Events for 19 Јул
Нема догађаја
Events for 20 Јул
Нема догађаја
Events for 21 Јул
Нема догађаја
Events for 22 Јул
Нема догађаја
Events for 23 Јул
Нема догађаја
Events for 24 Јул
Нема догађаја
Events for 25 Јул
Нема догађаја
Events for 26 Јул
Нема догађаја
Events for 27 Јул
Нема догађаја
Events for 28 Јул
Нема догађаја
Events for 29 Јул
Нема догађаја
Events for 30 Јул
Нема догађаја
Events for 31 Јул
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.